Schimmelnagels, hoe kom je er (niet) vanaf

Al tijden irriteer ik mij over de (vooral onzinnige) uitspraken die gedaan worden over schimmelnagels, in de volksmond ook wel kalknagels genoemd.
Waarom ik er nog niet eerder over geschreven heb? Voor velen zijn schimmelnagels niet het favoriete gespreksonderwerp en afzetten tegen de anti- kalknagelproduct fabrikant voelt een beetje rebels. Door toch mijn kennis (lees: de feiten) te delen en te laten zien welke (vaak dure) producten niet werken en welke wel hoop ik meer mensen van hun schimmelnagels af te helpen en ook een beetje geld te besparen.
 

Kalknagel of schimmelnagel?
Kalknagels
Om maar meteen met de deur in huis te vallen: Kalknagels bestaan niet!
Deze term wordt in stand gehouden doordat we in Nederland liever spreken over kalknagels dan over schimmelnagels, dit klinkt tenslotte prettiger. De anti- kalknagelproduct fabrikant maakt dan weer gretig (mis)(ge)bruik dat we deze term nog steeds gebruiken en springt daaropin, maar hierover meer in het hoofdstuk “Waarom bestaan anti- kalknagelproducten?”

De benaming kalknagel klopt niet, omdat een nagel opgebouwd is uit keratine en niet uit kalk, de nagel kan ook geen kalk bevatten of opnemen. Een kalknagelinfectie is dus niet mogelijk.

Schimmelnagels
Schimmels die schimmelinfecties veroorzaken zijn besmettelijk. U kunt de schimmels krijgen via de huidschilfertjes van u zelf, andere mensen of van een dier met een schimmelinfectie.

- In Nederland lijdt naar schatting circa 26% van de bevolking aan een schimmelinfectie van de nagels.
- Wanneer de infectie dicht bij het nagelbed begint (in 3%) is er vaker sprake van verminderde weerstand.  Ook kan een gistinfectie voorkomen (Candida) waarbij naast ontsteking van de nagelwal, ook verdikking en loslating van de nagelplaat kunnen voorkomen.
- De meest voorkomende verwerker (75% van alle nagelinfecties) is de schimmel Trichophyton rubrum die ook schimmelinfecties van de huid veroorzaakt.

Een schimmelnagel kan alleen ontstaan wanneer de volgende drie omstandigheden aanwezig zijn:
- Goede vochtigheidsgraad
- Gunstige temperatuur
- Beschadiging van de nagel (verminderde weerstand)
 

Waarom bestaan anti- kalknagelproducten?
Anti- kalknagelproducten
Heel Nederland met een kalknagelinfectie gaat op zoek naar een oplossing en komt uit bij een anti- kalknagelproduct, logisch!
Anti kalknagel producten bestaan, omdat men van hun kalknagels af wil, maar hoe kan dit nu als kalknagels helemaal niet bestaan.
Deze producten heten anti- kalknagelproducten, omdat ze niet bewezen tegen schimmelinfecties werken en dit dus ook niet op de verpakking mogen vermelden.
Deze producten kunnen ervoor zorgen dat het uiterlijk (het gevolg van de schimmelinfectie) verbeterd, maar doden de schimmel zelf (de oorzaak) niet.

Ik ga geen merknamen noemen, maar alle producten waar anti- kalknagel op staat kunt u gerust laten staan om bovengenoemde reden.

Andere (niet- werkende) alternatieven
-        Azijn (dat schimmels niet van een zure omgeving houden is een fabel. Schimmels kunnen prima groeien in een zure omgeving. Een mooi voorbeeld hiervan is dat de schimmel Candida Albicans het best groeit in een omgeving met een zuurgraad tussen pH3.5-5.0.)
-        Honingzalf (kan wel invloed hebben bij een bacteriële infectie)
-        Sudo crème (werkt effectief bij geïrriteerde babybilletjes)
-        Lampenolie (ja, wat moet ik hier van zeggen)
-        Vicks (fijn blijven gebruiken bij verkoudheid)
-        Ochtendurine (deze valt in dezelfde categorie als azijn, lekker zuur)

Verder wil ik nog benadrukken dat een schimmelnagel niet met het blote oog waarneembaar (of te ruiken) is. Wij als pedicures kunnen wel onze vermoedens uitspreken wanneer een nagel specifieke kenmerken heeft, maar een biopt van de nagel die naar het lab wordt gestuurd biedt uitsluitsel. Eventueel kan er dan een behandeling ingezet worden.

Mocht een van bovenstaande producten toch het idee geven dat de nagel er beter uit gaat zien, kan het zo zijn dat het geen schimmelnagel betreft. Andere oorzaken van verkleurde nagels kunnen zijn loszittende nagel, chronisch nageltrauma, psoriasis en bacteriële infecties.


Wat werkt wel tegen schimmelnagels?
Een schimmelnagel geneest nooit vanzelf. Wanneer de nagel door schimmel is geïnfecteerd, kan deze infectie zich langzaam uitbreiden. Tot voor kort was de behandeling van een schimmelnagel erg moeizaam. De behandeling duurde vaak wel zes tot twaalf maanden. Tegenwoordig kan de huisarts of dermatoloog geneesmiddelen voorschrijven die een hardnekkige schimmelinfectie sneller en grondiger kunnen bestrijden. Daarmee is de kans op een succesvolle behandeling groter geworden. Wel moet hierbij gezegd worden dat blijvend resultaat valt of staat met nabehandeling door de pedicure en het gebruik van schimmelwerende producten om nieuwe infecties te voorkomen.

Als een antischimmelmiddel om in te nemen niet geschikt voor u is, kunt u vaak wel een crème of vloeistof met een antischimmelmiddel gebruiken. Een voorbeeld hiervan is Miconazol.

Naast de voorgeschreven middelen dienen alle schoenen aan de binnenkant worden behandeld met een schimmeldodend middel. Uit voorzorg om te voorkomen dat schimmelsporen zich in de schoenen nestelen en zodoende her infectie veroorzaken. Ondersteunende behandeling door een ProVoet pedicure is van belang. Zij kan dikke en soms pijnlijke nagels dunner maken, wat de genezing bevordert.   


Hoe voorkom je schimmelnagels?
Het is een misverstand te denken dat schimmelinfecties ontstaan door slechtehygiëne. Wat kunt u zelf doen om de kans op besmetting zo klein mogelijk te houden:

Was uw voeten dagelijks, liefst zonder zeep.
- ​Droog uw voeten goed af, vooral tussen de tenen.
- Draag sokken van absorberend, natuurlijk materiaal als wol of katoen.
- Vermijd zoveel mogelijk het dragen van synthetische kousen of panty’s.
- Trek elke dag schone (katoenen) sokken aan.
- Draag zoveel mogelijk open schoenen.
- Kies liefst voor schoenen van echt leer.
- Verwissel na het passen van nieuwe schoenen van sokken.
- Wissel regelmatig van schoenen, draag schoenen niet te lang achter elkaar.
- Desinfecteer schoenen en sokken met een schimmelwerend middel.
- Draag altijd slippers in openbare ruimtes als kleedkamers, douches of sauna’s.
 

Conclusie
Er is veel onduidelijkheid over wat een schimmelinfectie is, waar het door komt en wat eraan te doen is.

Dat komt naar mijn idee doordat er relatief weinig onderzoek wordt gedaan naar schimmelnagels en doordat mensen verkeerd worden voorgelicht door de informatie die wordt verkregen via reclame, in drogisterijen en soms zelfs door pedicures (vaak zonder specialisatie schimmeldiagnostiek).

Denkt u een schimmelnagel te hebben, kunt u het beste contact opnemen met uw huisarts of ProVoet pedicure met de specialisatie schimmeldiagnostiek.

 

Bronnen:
www.lcpl.nl
www.provoet.nl
www.apotheek.nl